Wat kan je Tegen pesten doen?+tips

Pesten, wat kan je eraan doen?

Pesten is een heel groot probleem voor veel kinderen. Vooral wanneer je zelf gepest wordt. Misschien durf je dat thuis niet te vertellen.

Veel kinderen die gepest worden durven dit niet. Als je gepest wordt kan het ook zijn dat je thuis niets zegt omdat het pestprobleem onoplosbaar lijkt.

Je bent misschien bang dat het probleem juist groter wordt wanneer je het aan iemand verteld.

Stel je voor: je vader of moeder zou wel eens contact op kunnen nemen met de ouders van de pestkop of met je meester of juf op school!

Misschien wil je meester of juf er wel in de klas over praten, dan weten je klasgenoten dat je ‘geklikt’ hebt. De pesterijen worden dan misschien juist erger.

Klikken?

Veel kinderen die gepest worden willen het wel vertellen maar willen niet klikken. Als jij dit ook met deze gedachte worstelt moet je eens goed nadenken. Klikken is niet eerlijk, maar Pesten is dat wel eerlijk? Nee natuurlijk niet.

Doordat je gepest wordt voel je je heel erg ongelukkig en dat mag je best aan iemand vertellen! Als je zegt dat jij gepest bent of word tegen iemand, dan is dat dus geen klikken!

Tips voor als je wordt gepest

1. Praten lucht op. Kies een volwassene die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt.

2. Praat ook altijd met je ouders, zij kunnen je helpen. Erover praten is géén klikken!

3. Vertel het tegen je leerkracht. Geef hem/haar de adressen die op de vorige pagina stonden.

4. Onthoud dat het NIET jouw schuld is. Misschien ga je dat denken. Maar niemand heeft het recht om je te pesten.

5. Vertel pesters dat je het niet leuk vindt. Ze moeten weten dat ze je pijn doen. Houd er desnoods een spreekbeurt over (lef hebben!). Doe net of het om iemand anders gaat en de klas heeft heel goed door waar je over praat. Betrek je leerkracht erbij. Je kunt bij stichting Chris van alles bestellen met informatie over pesten.

6. Lees boeken over pesten. Daar staan heel veel tips en adviezen in. Voor jezelf, voor je ouders en je school. In de bibliotheek vind je er ook een heleboel.

7. Ga leuke dingen doen: wordt lid van een vereniging of club en probeer zo vrienden te maken.

8. Leer jezelf kennen, kijk niet alleen naar je goede, maar ook naar je minder goede kanten

9.Probeer erachter te komen waar je goed en minder goed in bent en schaam je niet om daarbij hulp te vragen

10.Een keer negatief over jezelf denken is op zijn tijd niet ernstig, maar teveel negatief denken werkt averechts; je gaat er namelijk zelf in geloven en ook naar bewijzen hiervoor zoeken; wijs niet jezelf als persoon af, maar alleen je verkeerde gedrag

11.Accepteer complimenten en laat deze niet van je afglijden

12.Vergelijk jezelf niet zo met anderen, qua uiterlijk of wat anderen kunnen of hebben; dat is een niet-te-winnen-wedstrijd – en deze jalouzie leidt nergens toe; jij hebt weer andere unieke eigenschappen, die anderen op hun beurt weer niet hebben

TIPS: Heb jezelf ook tips die hier bij moeten komen, mail ze dan even via het mailformulier. Bij deze wil ik Mandy bedanken voor haar aantal tips tegen pesten!

Tips voor pestkoppen

8. Pesten is niet geinig. Misschien begon het als een geintje en vonden anderen je leuk. Maar als kijk eens of de kinderen waarmee je geintjes uithaalt het eigenlijk wel leuk vinden. Kijk hoe ze reageren. Boos? Verdrietig? Angstig? Bedenk voortaan grapjes waar zij ook om kunnen lachen.

9. Stoppen is pas stoer. Stoppen met pesten kan moeilijk zijn. Iedereen verwacht van je dat je pest. En misschien denk je dat ze je daarom stoer vinden. Maar niemand houd je tegen om te stoppen.

10. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat is een eerste stap om het te veranderen. Want pesten is ingewikkeld en jij bent niet alleen schuldig

11. Denk na over waarom je pest. Zoek andere dingen om datzelfde te bereiken. Ga op judo ofzo. Tips voor (niet)-meelopers

12. Vertel aan de leerkracht dat er gepest wordt in de klas. Jij weet soms beter wat er in de klas gebeurd dan de meester. Vertel dat er boeken en stichtingen zijn die advies kunnen geven.

13. Doe niet mee als er gepest wordt.

14. Probeer een vriend te zijn voor kinderen die gepest worden. Of wees een positieve vriend voor een pester en probeer het gedrag te veranderen.

15. Zoek kinderen op die net als jij durven zeggen dat ze moeten stoppen met pesten. Zeg het dan wel op een aardige manier en niet lelijk of agressief. Zo weet het gepeste kind dat je voor hem opkomt en hij niet alleen staat. Bron: Zeggus blad Eo, 2003 pag. 22/23

Nog een paar goede tips:

Maak jezelf sterk
Je zult merken als jij je zelf groot maakt je je sterker en zelfverzekerder zult voelen.
Let daarom op je houding. Maak jezelf groot door de volgende dingen eigen te maken.
Loop sta of zit met opgeheven hoofd.
Kijk de pesters aan zonder te laten merken dat je bang of verdrietig bent.
Houd je schouders breed, rug recht, zet je voeten schouderbreed.
Spreek de pester luid en duidelijk aan op zijn of haar gedrag, zeg wat je vind, loop rustig weg en ga iets voor je zelf
of iemand anders doen.

Hoe kan ik een klasgenoot helpen die word gepest?

Aardig zijn tegen hem of haar, dingen samen te doen en anderen laten merken da jij
wel met hem of haar wilt samenwerken.

Voor hem of haar opkomen door anderen te zeggen : STOPdaar nu eens mee. Maar doe dat alleen als je dat veilig vind.

Wat betekend dat concreet:

Elkaar begroeten bij de deur als je de klas binnenkomt

Aardig zijn tegen hem of haar

Maak eens een praatje

Loop of fiets eens samen op

Vraag hem of haar mee te doen in een groepje

Opkomen voor elkaar

Doe zelf nooit mee om te pesten

Niet mee lachen om stomme grappen

Vertellen aan de juf of meester

Advertenties