De film Blue Bird

Bluebird gaat over Merel, een meisje van dertien. We volgen haar op de huid en zien wat er gebeurt als ze zomaar, van de ene op de andere dag, gepest wordt.

Merel zwijgt over het pesten -tegen haar ouders, en ook tegen Kasper, haar gehandicapte broertje met wie ze een hechte band heeft en veel tijd doorbrengt. Het pesten geeft haar leven een harde duw in de verkeerde richting, maar Merel blijft balanceren, net op het randje.

Merel is een bollebozerige spriet van twaalf. Zij haalt alleen hoge cijfers, bij elke vraag van een leraar priemt haar vinger in de lucht. Dat wekt wrevel: van de ene op de andere dag is Merel het pispaaltje op school.

Eerst plakken haar klasgenoten nare briefjes op haar rug, en wordt Merel opgesloten in het toilet. Later staat haar agenda vol met bedreigingen, en krijgt ze rake klappen.

Als Merel door de school loopt, duiken haar klasgenoten opzichtig weg.

Merel, die ook nog goed kan skateboarden en schoonspringen en hele dikke boeken leest, durft het niemand te zeggen; de leraren niet en haar ouders niet. Ook bij vrienden of vriendinnen kan ze niet terecht – die heeft ze namelijk niet. De enige bij wie ze troost vindt, is haar zwaar gehandicapte broertje Kasper. Nederland Drama 83 minuten geregisseerd door Mijke de Jong met Elske Rotteveel, Kees Scholten en Elsie de Brauw

Advertenties